viernes, 11 de marzo de 2011

Reciclatge negre

             Els ajuntaments s’omplen la boca amb les grans paraules dels sistemes de reciclatge que implanten: que si contenidor blau, verd, groc, marró, gris,... fúcsia. No està malament, a casa reciclem per convicció en la creença que és una opció intel·ligent en un món amb recursos finits.

            També he sentit parlar de la paraula “expoli” en referència a aquesta gent que es guanya la vida remenant els contenidors a la recerca de ferralla principalment, però també de cartró per vendre a pes, fils de coure (ara que aquest metall es cotitza a l’alça), i fins i tot roba o petits electrodomèstics que es puguin reparar.

            Considero que la paraula “expoli” està mal emprada. És cert que l’ajuntament (els ciutadans) paguen a una empresa per a que reculli les diferents menes de brossa. Però no és menys cert que encara més de dos terços dels ciutadans no fan classificació de residus. I que bona part d’ells van a parar a abocadors (per sort cada cop menys) o a incineradores, per a recuperar una part ínfima de l’energia que s’ha hagut d’invertir per crear els béns que han donat lloc a aquells residus.

            Quin mal hi en què una pobre gent que no té gaires alternatives per guanyar-se la vida, remenin els contenidors a la recerca d’una font d’ingressos? No són el més clar exemple que allò que anomenem residus són encara recursos preuats i utilitzables? No crec que ells estiguin moguts per cap afany de la conservació del medi ambient, pero en el seu afany primari per guanyar-se la vida, estan contribuïnt a la reutilització de béns i a la classificació de residus.

            I està parlant una persona a qui fins fa poc molestava veure gent remenant contenidors. Em continua molestant, però ara no per la imatge que genera al barri, sinó per la sensació que em produeix saber que al barri hi ha un inframón que no té més remei que viure de remenar la nostra porqueria.

            Arribarà un dia potser en què tots els ciutadans separaran la brossa, però això només serà quan paguin per fer-ho, com els paguen a la pobra gent que treballa en la economia submergida del reciclatge.

No hay comentarios:

Publicar un comentario